Sólyom Alexandra 26 éves csinos, határozott fiatal lány. Úgy érzi, most jutott el odáig, hogy tudja mit akar, hogyan és hol valósítsa meg álmait, kibékült a világgal!

„Harmónia van bennem és körülöttem. Biztos vagyok benne, hogy ezt nagyrészt a lovaknak köszönhettem!”

Budapesten született, de gyermekkora első sorban Pátyhoz, Páty környékéhez köti.

Édesapjától tudja, hogy már 1 éves korában a lovak bűvkörébe került, hiszen egy szép póló lótól csak nagy sírás-rívás után lehetett őt elszakítani. 

6 éves korában először ült lóra. A kis termetű lovaspóló ló és a kislány azonnal szoros kontaktusba került és így csak hosszú séta, legelés és simogatások után lehetett szétválasztani a „párt”. Ettől kezdve Alexandra vagy ahogy, mi hívjuk Szandi és a lovak megbonthatatlan barátságot kötöttek. Ez a kötelék életpályáját is meghatározta.

A budakeszi lovaspóló klubban, számára a lovaglás inkább a lovakkal való törődést, kommunikációt, ápolást gondoskodást, a szeretetet jelentett. Lovagolni a lovak tanították, autodidakta módon jutott el arra a szintre, hogy díjlovagló versenyeken is indulhatott.

14 éves kora óta a középiskola (intenzív angol és német oktatás) mellett rendszeresen munkát vállalt egy lovardában. A munka szórakozást jelentett számára, bár gyakran esőben, hóban, viharban kellett helytállnia, kedvenc állatainak megóvása érdekében.

Számára a titok, a lovak testbeszéde volt! Meg akarta tudni mit, hogyan és miért „mondanak” a lovak. Olyan közel akart kerülni játszótársaihoz, hogy fél „szavakból” is megértsék egymást. 

Szandi érzelmileg igen érzékeny lány, családi háttere csak fokozta ezt a finom érzékenységet. A lovak között úgy érezte, hogy feltétlen szeretetet és figyelmet kap, a „ló családok” befogadják.

2013-ban jelentős változás történt életében. Éppen apró iker féltestvéreit tolta babakocsiban, amikor véletlenül betértek a pátyi Bellandor Lovasközpontba. Az első embert megszólította, szívesen vállalna lovászi munkát. Később derült ki, hogy az öregember, a lovarda tulajdonosa volt. Meghívta a lányt a másnapi versenyre, nézzen körül és találkozzon a lovarda főnöknőjével. Ekkor már tudta, hogy a házaspár a lovarda tulajdonosa. A főnökasszony Halmai Anikó, egy hosszú beszélgetés után rögtön asszisztensi állást ajánlott a fiatal kislánynak. A sikeres próbaidő után, a bizalom jeleként, a lovardavezető rábízta kedvenc lovát Rabbyt Szandira. Ettől kezdve Szandi és a tulajdonosok élete szorosan összeforrt, egészen az öreg csődör haláláig. A barát elvesztése nagyon megviselte a lányt és elhatározta, hogy az emlékek elől menekülve, elhagyja a lovardát. Felvették a Kaposvári Egyetem ménesgazda szakára, közben letette a lovas edzői vizsgát és Aranykalászos Gazda bizonyítványt is szerzett. Az egyetemen ismerkedett meg Bozsik József fogathajtó világbajnokkal. Az élsportolónak nagyon megtetszett a fiatal lány hozzáállása a lovakhoz és állás ajánlott neki. A fogathajtás ősi ösztönöket szabadított fel Szandiban, annyira, hogy Bozsik el sem akarta hinni, hogy nála kezdett el először fogatot hajtani.

A Bozsik farmon megismerkedett a svájci-magyar főkonzullal, aki két lovat tartott a tanyán. Szandi látta el a lovakat és segített kiképzésben. Az állatok teljes bizalommal voltak a lány iránt, annyira, hogy tulajdonosuk állást ajánlott Szandinak, sőt felkérte további két fogatló kiválasztásához is. A jó fizetés, a nyelvtanulás lehetősége, a kaland elcsábították Szandrát. Kiköltözött Svájcba. Nem is csalódott! 

Négy hónap után rájött, hogy a pénz, a luxus nem minden. Gyökerei elkezdtek követelőzni. Az ország, a barátok, a család, az ízek és sok-sok emlék hatalmukba kerítették. Ekkor érlelődött meg benne, hogy ő csak ideiglenesen tartózkodik Svájcban, úgy mint a régi mestervizsgás legények, akik a külföldi tapasztalatszerzés után haza mentek, hogy ott hasznosítsák tudásukat, tapasztalataikat és a céh tagjává váljanak. Munkavállalásának második évében a COVID járvány miatt teljesen elszigetelődött, amikor végre egy edzőtáborozás miatt Magyarországra látogattak. Kiment a pátyi Bellandorba, úgy érezte haza érkezett. 

Halmai Anikó a Bellandor tulajdonosa eldöntötte, hogy az iskolai lovasoktatás a személyiség fejlesztő és manager fejlesztő lovas programok és lovas terápiás foglalkozás mellett, fogathajtást is fognak tanítani. Szandi azonnal döntött, úgy érezte nagy álma teljesülhet, hallgatott a szívére. Valószínűtlenül hangzott, hogy saját lovat is tarthat, sőt olyan lovat amelynek fajtáját már nagyon jól ismerte ugyanis a Bellandor lovardában amerikai Morgan lovakat tenyésztettek, amelyek nagy intelligenciájuk és gyermek szeretetük mellett kiválóan alkalmazhatók voltak iskola, terápiás és fogat lovaknak is.

Megvette első morgan lovát, amely, mint tenyészmén és versenytárs is a lány szívébe költözött. Új egyetemet is elkezdett, kommunikáció és média szakon tanul.

„Boldog vagyok, hogy hazajöttem, teljes életet élek! Azt csinálom, amit szeretek és aminek a jövőjét látom. Remélem itt Magyarországon találom meg a páromat is!”