Rendezvénynaptár 2024

MENTSÜNK MEG A SZÈKELY LOVAT

(jótékonysági nap müsorral) 

2024.03.23. szombat, 

 


Kis ország vagyunk, nagy kincsekkel! Történelmi  megpróbáltatásaink során a kincsek nagy része elveszett, de hála Istennek a bennünk élő és minket tápláló gyökereinket nem sikerült kitépni. Sorolhatjuk az értékeinket, a kultúránkat, a benne élő nyelvünket, szokásainkat, dalainkat, a lerombolt, majd újjáépített várainkat, kastélyainkat, a könyveket stb. Kevesebb szó esik hozzánk nőtt társainkról, a hűséges házi állatainkról, lovakról, kutyákról, juhokról stb. Ide tartoznak az őshonos, nagyszerű és időtálló gyümölcsfafajtáink, gabona féléink is stb. Ők is részesei a kincseskamrának!

Egy ilyen ősi, még velünk élő háziállatunk, a székely ló megmentésére vállalkoztunk!

Trianon után megpróbálták elfelejtetni velünk, a felejthetetleneket! Így történhetett meg, hogy a XX. század rémtettei után az emberek „mellett” nagyüzemi módon kiirtották a lovakat is. Senki nem figyelt arra, mi történik a honfoglaláskori, sőt, a honfoglalás előtti lovainkkal, a székely lóval. A sírleletekből is tudjuk, tehát bizonyítható, nagy eleink kistermetű, de hihetetlen nagy munkabírású, igénytelen, emberhez kötődő lovakon érkeztek. Ezekkel a lovakkal együtt szereztek földet, hazát vagy akár világhódító útra indultak, mint például a hunok. A korszellem, a geopolitikai és politikai törekvések azonban szerették volna kitörölni, még emlékezetünkből is, ezeket a   lócsodákat. 

Erdély történelméből és földrajzi helyzetéből eredően is valahogy, mindig jobban meg tudta őrizni kincseit, mint az anyaország. Ez történt a székely lóval is!

Kis, eldugott falvakban, nehezen járható hegyek között, az elszigeteltségben élő székely és magyar cigány családoknál akkor is nagy becsben tartották a családtagnak számító lovat, amikor már a „fejlettebb” világban, a mutatósabb, nagyobb, sportló lett a divat. Azt is mondhatnánk, hogy a székely ló Trianon öröksége! Kurucos rebellistermészetünkből eredően meg kellene mutatnunk, hogy az örökséget megőrizzük, felvirágoztatjuk!

Használjuk ki a „zöld világ” és a PC adta lehetőségeket és ezeket a „parányi” lovakat arra használjuk fel, amit ennek az új világnak a lehetőségei tálcán kínálnak.

A család, a gyermek szeretet reneszánszát éli. A székely ló alkatánál és jelleménél fogva kiválóan alkalmas gyermekek lovagoltatására, fogathajtásra, túralovagoltatásra és terápiás célra. Csak összefogás és akarat kérdése, no meg némi adományé, hogy összegyűjtsük, tovább tenyésszük, pontosabban tenyésszük ezt az okos és hűséges állatot. Ezt a célt szolgálja a „mentsük meg a székely lovat” jótékonysági rendezvény és mozgalom a „Székely Lovat Tenyésztők Egyesülete (SzéLTE)” támogatásával. Az első pátyi rendezvényen a kibővített jótékonysági napon, bemutatjuk a székely lovat, az egyéb eseményekkel és programokkal pedig összefoglaljuk feladatainkat és ismertetjük céljainkat. 

„A mentsük meg a székely lovat” mozgalom, több, mint mozgalom, mert magában hordozza a magyarság nemzet és a haza szeretetét, a székely magyarok kikezdhetetlen ragaszkodását az anyanemzethez és hagyományaink, kincseink megőrzését is.

„Egy vérből valók vagyunk!”

Trianon „öröksége” volt, hogy majdnem kipusztult a székely ló, de Trianon öröksége az is, hogy megmentjük őket!

Fogjunk össze!

Székely Lovat Tenyésztők Egyesülete (SzéLTE)

Bankszámla: Raiffeisen Bank

 

____________________

12011265-01745313-00100003 (HUF)

IBAN: HU13 1201 1265 0174 5313 0010 0003

SWIFT: UBRTHUHB

 

Adószám: 19280925-1-43

_______________________

 

Mentsük meg
a székely lovat 

(jótékonysági nap müsorral)

 

 

2024.03.23. szombat, 

 Bellandor Lovas Park
2071 Páty, 
Levendula utca 73 

Email:
info.bellandor@gmail.com
mobil: 06703851411 vagy 06309377941


A régészeti kutatások alapján úgy tudjuk, őseink ilyen apró termetű lovakon érkeztek a Kárpátmedencébe. Nagy méretű, nyugat-európai társaikhoz képest sokkal ki-tartóbbnak bizonyultak, és egyen-letesebb teljesítményre voltak képesek.   

A 19. század elején Wesselényi Miklós is, aki híres lótenyésztő volt, elismerően nyilatkozott róluk, és arra hívta fel a figyelmet, hogy sajnos már kevés van belőlük, és semmi-képp sem szabad veszni hagyni őket.   

Utoljára a II. világháború előtt indult komoly törekvés a székely ló tenyésztésére a Zsuki Ménes-ben, ám a háború teljesen elpusztította azt, a méneskönyvek is megsemmisültek.  

A székely ló 130–147 cm marmagasságú, filigrán, elegáns, arabos kinézetű. Méretéből adódóan kevesebb zabot és szénát eszik, nyáron nomád módon tartható a hegyekben.

Nyugodt természetű, szívesen és keményen dolgozik, nyereg alatt és fogatban is használható. Kiválóan alkalmas lovas oktatásra és terápiára. Hosszú, több ezer kilométeres lovas túrákra is szívesen mennek vele, ugyanis hamar regenerálódik, pihenő-időben annyit legel, amennyi a súlya fenntartásához szükséges. Vele ellentétben a nagy méretű lovak hamar „kikészülnek”, mert több pihenésre van szükségük, ezenkívül a túra során külön meg kell szervezni az abrakoltatásukat. Olyan sok pozitív tulajdonsággal bír a székely ló, hogy vétek lenne veszni hagyni ezt a fajtát, tulajdonképpen a huszon-negyedik órában járunk már